Besøksdag på brannstasjonen 2023 - Uke 38 og uke 39
På stasjonen vil dere møte på fem poster med aktiviteter som skal gjøres.
Det vil stå gule Beach Flags som markerer hvor postene befinner seg. Her vil det stå en boks/kasse merket med navnet på posten. I boksen vil det ligge et ark eller et hefte med laminerte ark med oppgaven på. Legg oppgaven tilbake i boksen før du går videre til en annen post.
Det er mulighet for seks barnegrupper på hver post samtidig, slik at rulleringen går smidig og flyter.
Man kan begynne på hvilken post man vil, men det gule teltetskal være til slutt. Her får alle barna en gave fra oss, en bekreftelse på at de er en del av brannskolenJ Ta gjerne med en sprittusj som dere skal bruke til å skrive barnas navn med.
OPPGAVER – POSTER
SITTE I BRANNBIL -Og møt en ekte brannkonstabel
Alle barna skal få lov til å prøvesitte inne i brannbilen, i baksetene, hvor røykdykkerne normalt sitter. Barna skal gå inn på den ene siden og ut igjen på den andre. Plasser en voksen på hver side, for å hjelpe inn og ut. Det vil også bli satt opp krakker til å hjelpe inn og ut. Dersom dere kun er en voksen, si ifra til oss, så hjelper vi til på den ene siden.
Tips:Det kan være greit at dere snakker med barna på forhånd om at det er mange barn som skal få prøve å sitte i bilen, slik at vi prøver å unngå at noen ikke vil ut. Det er også fint om dere kan snakke om at man ikke skal ta på tingene som er i bilen
FINN FEIL
«Kims lek» Hva er det som mangler? (Tre forskjellige med ulik vanskelighetsgrad)
Finn feil på bildene Sammenlign bildene og se etter ulikhetene. Hva mangler på bilde nr.2? Utfordre barna til å sette navn på hva som er borte og eventuelt hva det kan brukes til. Voksne må derfor hjelpe til og veilede.
HVOR ER BJØRNIS? (1)
Blir kjent med ulike rom på brannstasjonen og finn Bjørnis.
Vi kan dessverre ikke ta dere med oss rundt for å se inne på stasjonen på grunn av sikkerheten, men det betyr ikke at dere ikke kan bli kjent med hvordan det er inne på stasjonen. Her har dere noen bilder av ulike rom og på hvert bilde har en Bjørnis bamse gjemt seg.
Slangeverksted: Det er her brannkonstablene sjekker og sørger for at alle vannslangene er slik som de skal og eventuelt blir reparert om det er mulig å reparere de. Vi har også et eget sted hvor slangene blir spylt igjennom og et annet rom hvor de henges opp til tørk.
Treningsrom/trimrom: Det er viktig at brannkonstablene holder seg i god form og alle sammen må trene når de er på vakt. Dette er en av arbeidsoppgavene i løpet av vakten. Alle brannstasjonene har derfor et eget treningsrom og områder hvor det er tilrettelagt for at de skal få trent.
Soverom: Hos oss i Asker og Bærum brann og redning IKS, sover konstablene på brannstasjonen. De begynner på jobb kl.08.00 og jobber helt til 08.00 dagen etter. Dette kalles en døgnvakt. Dette gjør at en brannkonstabel ikke jobber hver dag, men har 7 vakter i måneden.
Alle konstablene har et soverom de sover på når de er på stasjonen. De må selv gjøre sengen klar med sengetøy og de må rydde bort når vakten er ferdig. De har også et klesskap med alt de trenger, og det de ønsker å ha der. Vognhallen: Det er her alle bilene står plassert hvis de ikke er ute på oppdrag eller for eksempel på verksted. Alle stasjonene har flere enn en bil, i tilfelle det skjer noe med den ene bilen, så kan de bruke den andre. Noen stasjoner har også andre type kjøretøy for å kunne hjelpe.
Vognhallen: Det er her alle bilene står plassert hvis de ikke er ute på oppdrag eller for eksempel på verksted. Alle stasjonene har flere enn en mannskapsbil i tilfelle det skjer noe med den som er i bruk. Ved å ha en reservebil er man sikker på at man har en bil til beredskap. Noen stasjoner har også andre type kjøretøy for å kunne hjelp. Dette kan være for eksempel lift og vanntank.
Varslere -Røykvarsler
Røykvarslere – snakk sammen med barna, se på bilder Bilde 1:hva er dette? (Røykvarsler) De aller fleste røykvarslerne, reagerer på både røyk og varme, derfor kalles de varslere. En varsler skal plasseres i taket. Hvorfor det?Røyk og varme stiger.
Dersom en varsler er plassert andre steder, kan dette medføre at varsleren ikke skjønner at det er en brann, at den ikke klarer å fange opp varme eller røyk før brannen har fått muligheten til å utvikle seg. Vi ønsker at røykvarsleren skal si ifra så fort som mulig og det er derfor veldig viktig at vi henger varslerne i taket.
Visste dere at det også finnes varslere som samarbeider? Disse kaller vi for Seriekoblede varslere. Dette er at hvis man har flere varslere der man bor, som er koblet sammen, de samarbeider. Hvis det begynner å pipe/varsle i en av varslerne, vil alle de andre man har også begynne å varsle. Dette gjør at om man har lukkede dører og brannen begynner i et helt annet rom eller en annen etasje, vil den varsleren som er i nærheten av deg også begynne å varsle. Dette er VELDIG lurt!
Vi anbefaler at man har varslere disse stedene: -i nærheten av kjøkken -i nærheten av peis/ovn hvis man har det -inne på alle soverom eller rett utenfor (viktig at man kan høre den når man sover og har lukket dør) -I rom hvor man har mye elektriske ting som for eksempel sikringsskap, fryseboks og vaskerom …
Batteri og sjekk av varsler: Mange varslere trenger å bytte batteri. 1. desember er den nasjonale røykvarslerdagen og vi ønsker da at alle hjem skal bytte batteriet. Vi ønsker også at man skal sjekke at varslerne som er i huset virker flere ganger i året.
Bilde 2: Hvor mange varslere klarer dere å finne? (6 stk) Hvor mange av varslerne er plassert riktig? (2 stk) Hvorfor skal røykvarslere henge i taket og ikke på vegg eller på andre ting?
Barn er en viktig målgruppe for oss, og vi har helt siden 2007 hatt egne opplærings-prosjekter for barnehagene. På denne siden har vi samlet informasjon, lenker og filmsnutter som inspirasjon for videre opplæring og aktiviteter i barnehagene.
Vi kickstarter brannskolen med å invitere alle skolestarterne til et lite besøk på brannstasjonen i løpet av uke 38 og 39.
Bekkestua: uke 38
Asker: uke 39
Røyken: uke 39
Frist for påmelding var fredag 18.august (uke 33). Påmeldingen er nå stengt. Informasjon om hvilken dag deres barnehage er invitert sendes ut etter fristen.
Påmeldingen gjelder både Brannskolen og Besøksdag på brannstasjonen uke 38 og 39. Det blir egen påmelding til eget arrangement våren 2024 for de påmeldte.
Alle barnehager som har meldt seg på vil motta et årshjul for opplæring samt oppfølging fra oss i brannvesenet. Dette inkluderer bruk av Bjørnis sitt nasjonale brannvernopplegg. Har ikke deres barnehage materiellet? Dette bestilles på www.brannbamsen.no
Alle barnehager i Asker og Bærum med skolestarterne inviteres til brannvernopplæring med brannvesenet. Gjennom barnehageåret får dere oppfølging fra oss i brannvesenet med ulike oppgaver med temaer tilpasset sesong/årstid. Dere vil også få muligheten til å besøke en av våre brannstasjoner og bli med på en avsluttende opplevelsesdag.
Asker og Bærum brann- og redning lager hvert år Brannvesenets julekalender, en digital og fysisk kalender for barneskolelever som gis i forbindelse med undervisning. NB! Dette er laget for 4.klasse på barneskole, men flere barnehager opplever at dette også kan fungerer for skolestarterne.
Hvordan fungerer det?
Fra 1.desember og hver dag frem til jul åpnes dagens digitale luke der man finner en filmsnutt.
Filmsnuttene er laget av brannvesen og barn fra ulike steder i Norge, og alle innslag handler om brannforebygging.
Ta gjerne quizen med ut på tur, og prat mer rundt viktigheten av sikker bålfyring og om hvor viktig skogen er for oss.
Alternativ 1: Heng opp spørsmålene på ulike steder ute, som en natursti. La barna gå fra post til post, enten i følge med en voksen, eller ha en voksen på hver post som leser spørsmålene.
Alternativ 2: La barna sitte med hver sine svarark og krysse, mens en voksen holder opp arkene og leser spørsmålene
Alternativ 3: Utfør hele quizen muntlig, les opp spørsmålene og la barna svare, der du til slutt sier riktig
Se filmer med Bjørnis
Del 1: (vindstøy)Vi er glade for at dere vil bli skogens brannvoktere
Del 2: (starter med vindstøy)Noen av oppgavene man har som skogens brannvoktere
Del 3: (deler av film har noe vindstøy) Flere ting å passe på når man har bål og griller. Konstabel Ulrik gir noen bålvettregler og ber om hjelp til å passe på at de voksne gjør det riktig.
Del 4: Hvis man ser skogbrann eller bålet går ut av kontroll, hvem skal man ringe da?
Del 5: slukking av bål med mye vann
Del 6: Bjørnis og konstabel Ulrik må ut på oppdrag og alle barna har også et oppdrag de må begynne på: bli Skogens brannnvoktere
Tips til samtaler:
Man må aldri forlate bålet før det er skikkelig slokket, og man må alltid ha vann tilgjengelig
Hva som er fint med å gå tur i skogen – og hvorfor vi bør passe på den
Det er lov å brenne bål i skog og utmark fra 15. september til 15. april, så lenge forholdene tilsier at det ikke vil oppstå brann. I perioden fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud i Norge. Det betyr at det i denne perioden ikke er lov å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark.
Du som tenner bål er ansvarlig
Du er alltid selv ansvarlig for å opptre forsvarlig, og på en slik måte at brann ikke oppstår. Dette gjelder alle, hele tiden og overalt. Kravet om aktsomhet gjelder hele året, også utenom perioden for bålforbud.
Hva kan dere gjøre?
Selv om det er bålforbud er det fortsatt mulig å grille, så lenge du ikke utsetter andre for røykforurensning og det åpenbart ikke er fare for brann. Grilling må skje på tilrettelagte grill- og bålplasser.
Du er alltid selv ansvarlig for å opptre forsvarlig, og på en slik måte at brann ikke oppstår. Det er altså du selv som må vurdere faren ved å tenne ild.
Er du usikker på du kan tenne opp ild/fyre opp bål, la heller være. Det finnes mange gode alternativer til hyggelige matopplevelser i skogen uten bål eller primus. Pølser er også godt på termos. Og har dere prøvd å lage bjørkesaft?
Last ned og syng Alfabetika har laget en nødnummersang sammen med smabarnsforeldre.blogg.no, som er en enkel måte for barna å huske nødnumrene på!
Sangen på fine plakater finner du på alfabetika.no/nodnummersangen
Spyle med brannslange/hageslange. Dersom barnehagen har husbrannslange kan denne trekkes ut på uteområdet. Man kan også velge å benytte hageslangen. Barnehagen kan gjerne spyle på en tegning av en brann eller en annen egnet gjenstand.
Røykvarsler
Se på en røykvarsler sammen med barna og snakk om hvordan den virker.
Ta ut og vis fram batteriet. I forbindelse med test av røykvarsleren kan barna gjerne øve seg på å gå lavt/krabbe under røyk mot egnet nødutgang.
Leke gjemsel
Når en voksen starter røykvarsleren skal alle komme fram og stelle seg i brannrekke.
Nødnummer
Lag små plakater med nødnummer på som barna kan ta med seg hjem.
Lek «Blås ut flammene» Del gruppen i et stort lag med flammer, og et mindre lag med brannkonstabler. Flammene løper rundt i rommet, mens brannkonstablene skal slokke dem med et lite teppe eller lignende. Blir du sloknet må du stå stille. Hvis noen hvisker til flammen «tenn lyset» så våkner flammene til live igjen.
Brannbingo
Lag et enkelt skjema hvor barna skal krysse av når de finner brannrelaterte ting i barnehagen som slokkeutstyr, brannteppe, rømningsvei, røykvarsler, førstehjelpsutstyr, nødnummer osv.
NRK har laget en ny og norsk sesong av «Store maskiner». Vi i Asker og Bærum brannvesen har bidratt med å lage én av episodene. Kort fortalt tar serien for seg store maskiner og jobbene de gjør samt arbeidsprosessen.
Har du spørsmål om brannopplæring for barnehagene i Asker og Bærum (2023) eller bruk av Bjørnis, ta kontakt med:
Branninspektør Martine Sagen
Din personlige integritet er viktig for oss. Vi bruker hovedsakelig cookies for statistikk og for å forbedre brukeropplevelsen.
Jeg aksepterer
Mer informasjon
Denne erklæringen gjelder for Asker og Bærum brann og redning IKS med tilhørende nettsider.
Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?
Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.
Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?
Vi bruker lokal lagring av data for å:
Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
Gi deg relevant og tilpasset innhold
Måle og analysere trafikken på nettsidene
For mer informasjon om vår personvernspolicy, se Personvern.
Både Asker og Bærum brann og redning IKS og våre underleverandører (for eksempel Idium AS som leverandører av denne nettsiden) lagrer data lokalt på din enhet. Eventuelle underleverandører er da underlagt databehandleravtaler og får ikke bruke dataene til annet enn å levere tjenesten vi har bestilt av dem. For mer info om hvordan Idium AS sine tjenester behandler persondata se her.