Brannsikker sommerferie

Enten du skal på hytta, båten, hotell eller campingferie, prioriter å pakke med deg brannsikkerheten.

Klar for ferie? Brann og ulykker tar aldri ferie selv om du tar det. Og i år er det fare for rekord, ifølge forsikringsselskapene.

Er du som oss og synes det er vanskelig å få igjen baggen når du skal på ferie? Brannvesenet anbefaler å pakke litt mindre og heller holde av plass til en reiserøykvarsler. Brannsikkerhetskravene er ikke like strenge i alle land, men risikoen for brann er tilstede hvor enn du er. Sikre deg selv, venner og familie ved å pakke med deg en reiserøykvarsler på turen.

Unngå røyken

Å puste inn brannrøyk er farlig og kan i verste fall føre til død etter kun et par minutter. Det er derfor viktig med et så raskt varsel som mulig slik at du kommer deg ut i tide. En fungerende røykvarsler bidrar til dette. Røykvarsleren skal plasseres på høyeste punkt i taket og minst 50 cm fra veggen. Ikke la deg friste til å la røykvarsleren ligge på en kommode eller et bord. Sørg også for at varsleren har batteri og faktisk virker.

Er du sikker på veien ut?

Når du ankommer et nytt sted, gjør deg alltid kjent med branninstruksen og mulighetene for sikker rømning, enten du er til vanns eller lands. Hold det ryddig, og gjør det enkelt for deg selv og andre å evakuere – selv midt på natta. Sjekk derfor mulige rømningsveier allerede ved ankomst. Skulle en nødsituasjon oppstå nattestid er det greit å allerede være kjent med veien til sikker sone. Dersom du overnatter på hotell, husk at sikker sone også kan være på eget rom. Evakuer aldri gjennom røyk!

Brannsikker i båt

Redningsvest er naturligvis et krav når du skal på båttur, men tenk også på brannsikkerheten. Brann i båt er i størst grad forårsaket av feil på eller overbelastning av det elektriske anlegget. Ha slokkeutstyr tilgjengelig, og husk at ladevett også gjelder på vannet.
Lekkasje av gass og drivstoff er andre hovedårsaker til båtbrann. Brannvesenet anbefaler gassvarsler, CO-varsler og røykvarsler i båt med overnattingsmuligheter.

Frykt for rekordår

På grunn av at mange i år ferierer hjemme i Norge, frykter forsikringsselskapene at 2021 kan bli et rekordår for båthavarier og båtskader. I fjor ble 316 båtbranner og 7391 båthavarier meldt inn til forsikringsselskapene, ifølge Finans Norge. Med et stort antall nye båter og nybakte båtførere til sjøs er det fare for at 2021 blir et rekordår. For å unngå å bli del av statistikken, sjekk at det elektriske er i god stand, at drivstoff og gassanlegg er lekkasjefrie og at slukkeutstyr fungerer. Og uansett hvor svømmedyktig du enn måtte være, ha på deg redningsvest! Brann i båt utvikler seg raskt, og kanskje har du ikke tid til å lete etter vesten før du må hoppe over bord.

Dropp engangsgrillen

Brannvernforeningen mener engangsgrillen har utspilt sin rolle og anbefaler å droppe den. Velg heller tilrettelagte plasser med en grill som kan gjenbrukes. Ikke minst er det godt for miljøet. Dersom engangsgrill er eneste alternativ, sørg i hvert fall for at den plasseres på et underlag som ikke er brennbart. Ha slokkevann tilgjengelig, og kast den fullstendig avkjølte grillen i en grillkasse – avfallsbeholder beregnet for engangsgriller.

Les mer om brannsikker ferie på hytta, på camping, i båt eller ute på tur  på www.abbr.no/fritid

Ha en god og trygg sommer!