Brannsikker ferie

Enten du skal på camping-, hytte- eller båtferie i Norge, eller du skal reise utenlands, er det viktig å huske på brannsikkerheten.

Ta ikke for gitt at brannsikkerheten holder samme standard i utlandet som i Norge, mange steder er kravet også mindre.

Ta med reiserøykvarsler om du skal utenlands og bo på hotell eller i privat innkvartering. Det kan bidra til at eventuell røyk- eller brannutvikling i rommet eller boligen man benytter, fanges raskt opp og gir deg muligheten til å avverge en større brann, eller rømme ut i en tidlig fase hvor det er lite røyk.

Gode råd når du bor på hotell:

  • Ta alltid med reiserøykvarsler. Plassér den så høyt i rommet som mulig
  • Les rømningsplanen og branninstruksen.
  • Oppsøk og gjør deg kjent med rømningsveiene.
  • Gjør deg kjent med hvor det finnes slokkeutstyr.
  • Reiser dere med barn, gjør en avtale om hvordan dere skal opptre ved brann.
  • Varsle resepsjonen hvis du finner blokkerte rømningsveier

I tilfelle brann

  • Følg hotellets branninstruks og personalets anvisninger.
  • Er rømningsveiene blokkert av røyk eller brann, vurder om det er tryggest å bli på hotellrommet til redningspersonell er på plass. Gi deg til kjenne via vindu eller balkong.

Skal du på camping i ferien?

Kjører du bobil eller kanskje du har campingvogna fast på en campingplass? En brann på campingplassen kan spre seg veldig raskt. Har du røykvarsler blir du varslet tidlig hvis uhellet er ute. Med et slokkeapparat og et brannteppe øker sjansen for at du klarer å slokke brannen tidlig.

Les mer om råd for en brannsikker campingferie

Skal du på båtferie og skal overnatte i båten?

 

Båteiere må sørge for å ha fungerende røykvarsler i båter det overnattes i. Man ligger tett i båthavna og en brann sprer seg derfor lynraskt. Det kan være trangt og vanskelig å komme seg ut fra lugarene. Vi vil at alle skal ha gassvarsler, CO-varsler og røykvarsler i båten sin.

Les mer om hvordan du er trygg i båt

Brannsikker hytteferie

Visste du at det er samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger? Alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i hver etasje (nytt fra 1.januar 2016) i tillegg til brannslokkeapparat eller husbrannslange. Vedlikehold av disse er avgjørende for om de virker eller ikke.

Les mer om brannsikkerhet på hytta og se vår sjekkliste for hytteturen