Komfyren er hjemmets største brannkilde. Komfyrvakten slår av platetoppen når den oppdager fare for brann.
Komfyrbrann som følge av tørrkoking er den vanligste årsaken til brann i norske hjem. Tørrkoking rammer alle aldersgrupper, fra unge som lager nattmat, til småbarnsfamilier med søvnmangel og mange forstyrrelser rundt matlagingen, og eldre som kan glemme eller sovne fra komfyren.
Komfyrvakten kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av platetoppen. Hjelpemiddelet er en god investering som gjør hverdagen din mer brannsikker. Statistikken viser at de fleste komfyrbrannene skjer på dagtid og rammer eldre, men det er branner som starter nattestid som tar flest liv. På denne tiden av døgnet er det gjerne yngre mennesker som rammes. Alkohol eller andre rusmidler er ofte en medvirkende årsak til at personer glemmer eller sovner fra komfyren.
En komfyrvakt består av to deler: én del som overvåker platetoppen og reagerer på overoppheting, og én del som ligger skjult bak komfyren eller er plassert i sikringsskapet. Dersom overvåkingsdelen oppdager brannfare på platetoppen, gir komfyrvakten et varsel. Om ingen reagerer på varselet, slås strømmen til komfyren av.
Det er viktig å merke seg at komfyrvakten kun passer på varmeutviklingen på selve platetoppen. Den passer ikke på varmeutvikling i stekeovnen. Stekeovnsbranner gir vanligvis ikke like alvorlige branner som platetopp, selv om mat som glemmes i stekeovnen kan forårsake giftig gass.
Brannvesenet anbefaler komfyrvakt på induksjonstopp også. Induksjonstopper er tryggere enn tradisjonelle platetopper, men fordi branner ofte oppstår i en kjele som blir stående for lenge på platen, kan det oppstå branner selv på induksjonstoppen.
Noen komfyrprodusenter oppgir at det finnes komfyrvakt innebygget i komfyren.
For å sikre at komfyrvakten reagerer på brannfarlige situasjoner samtidig som at den ikke gir falske alarmer og unødige strømutkoblinger, er det viktig at du setter deg inn i og følger bruksanvisningen for din komfyrvakt.
Det finnes to ulike typer komfyrvakter. Den ene typen kobles til via ledning i stikkontakt. Den andre kobles til det faste elektriske anlegget og monteres i sikringsskapet. Begge typer fungerer likt og er av samme kvalitet. Komfyrvakter varierer i pris, men koster gjerne rundt kroner 3-4000.
Komfyrvakt kan brukes på alle elektriske platetopper, enten du har keramisk, induksjons- eller støpejernstopp.
Har du derimot gasskomfyr, er det ikke krav om komfyrvakt på samme måte som på elektriske komfyrer. Det er derimot krav om flammevakt på gasskomfyrer. Flammevakten vil stenge gasstilgangen dersom flammen slokker slik at vi unngår gass som siver ut i lufta og ikke brenner opp.
Komfyrvakter som skal plugges i stikkontakten kan du montere selv.
Komfyrvakter for fast tilkobling må monteres av en elektriker. Denne typen kan du ofte kjøpe gjennom av elektrikeren i forbindelse med monteringsjobben. Husk å be om dokumentasjon på at produktet oppfyller kravene i normen.
For å sikre kvaliteten på komfyrvakter, er det laget en felles, internasjonal standard som stiller en rekke krav til komfyrvaktene. Standarden heter NEK EN 50615. Sjekk merkingen på produktet eller spør i butikken om komfyrvakten du skal kjøpe er testet etter kravene i standarden.
Standarden kom først i 2015. Har du komfyrvakt som er eldre enn dette, bør du derfor vurdere å bytte til en nyere komfyrvakt med rett norm.
Noen vanlige feil som kan utløse falske alarmer og unødige strømutkoblinger følger:
(Husk at du alltid setter deg inn i og følger bruksanvisningen for din komfyrvakt. Disse generelle retningslinjene vil kunne variere noe fra én leverandør til en annen.
Feil avstand mellom detektor og platetopp: Som en generell huskeregel skal komfyrvakten plasseres mellom koketopp og avtrekksvifte, 50-80 cm. fra koketoppen. Dersom avstanden blir større enn dette, må man ofte justere innstillingen av følsomheten på detektoren.
Innstilling av sensitivitet: Sensitivitetsnivået er som regel forhåndsinnstilt for å passe til de fleste installasjoner. Dersom den intelligente varmesensoren er plassert høyere enn anbefalt eller du ønsker raskere reaksjon og strømutkobling av andre grunner, må sensitivitetsnivået stilles manuelt.
Feil størrelse på kokekar i forhold til størrelse på koketopp: Dersom du har koketopp av støpejern kan det være at komfyrvakten slår ut ved bruk av for små kjeler og gryter. Årsaken er at varmen stiger opp på siden av kjelen eller gryta. Bruk kjele/gryte etter størrelse på koketoppen.
Har du komfyrvakt som er eldre enn 2015 og du opplever falske alarmer og unødige strømutkoblinger, bør du derfor vurdere å bytte til en nyere komfyrvakt. I 2015 kom det en standard som stiller mange krav til komfyrvakten og komfyrvaktene har derfor generelt blitt bedre etter dette.
Noen forsikringsselskaper gir deg rabatt på forsikringspremien hvis du har installert en godkjent komfyrvakt. Sjekk med ditt forsikringsselskap om dette gjelder for deg.
I dag er det krav til komfyrvakt i alle nye boliger. Ved oppussing gjelder kravet om komfyrvakt dersom det legges opp ny kurs til kjøkkenet. Det betyr at det skal være installert som en del av det faste elektriske anlegget.
For spesielt utsatte personer kan hjelpemiddelsentralene installere komfyrvakt gratis. Sjekk hos din lokale hjelpemiddelsentral hvilke vilkår som gjelder. Kommunale ergoterapeuter eller hjemmesykepleiere kan hjelpe til med søknad. Om du får tilbud om komfyrvakt, be om en vakt som oppfyller de nye kravene.
Nedre Romerike brann- og redningsvesen har sammen med Det lokale el-tilsyn laget film om hvordan du installerer en komfyrvakt på egenhånd (Plug and play):
Boligbygg har laget film om hva du skal gjøre om komfyrvakten piper:
Se film fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om hvordan komfyrvakten fungerer:
Din personlige integritet er viktig for oss. Vi bruker hovedsakelig cookies for statistikk og for å forbedre brukeropplevelsen.
Jeg aksepterer
Mer informasjon
Denne erklæringen gjelder for Asker og Bærum brann og redning IKS med tilhørende nettsider.
Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?
Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.
Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?
Vi bruker lokal lagring av data for å:
Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
Gi deg relevant og tilpasset innhold
Måle og analysere trafikken på nettsidene
For mer informasjon om vår personvernspolicy, se Personvern.
Både Asker og Bærum brann og redning IKS og våre underleverandører (for eksempel Idium AS som leverandører av denne nettsiden) lagrer data lokalt på din enhet. Eventuelle underleverandører er da underlagt databehandleravtaler og får ikke bruke dataene til annet enn å levere tjenesten vi har bestilt av dem. For mer info om hvordan Idium AS sine tjenester behandler persondata se her.