Brannsikker julefeiring

I desember er brannfellene mange. Her får du tips til enkle grep som reduserer brannfaren i julen.

Sjekk røykvarsleren

Desember er årets klart verste brannmåned. I romjulen er det spesielt mange branner. Sørg for at røykvarsleren din fungerer, slik at du blir vekket i tide hvis det begynner å brenne.

Lag brannsikre dekorasjoner

Naturmaterialer som mose, granbar og kongler kan være fin dekorasjon, men de tar lett fyr og brenner godt. Hold derfor levende lys i trygg avstand fra slike materialer. Det samme gjelder for lysmansjetter og annen pynt.

Åpen ild som brannårsak øker i julemåneden. Følg sjekklisten for trygg bruk av levende lys, så unngår du å havne i statistikken.

Slå av lyslenker om natten

Mange pynter med lyslenker i desember, uten å være klar over brannrisikoen. Hvis en eller flere lamper slutter å virke, lyser de andre lysene med økt styrke. Det kan føre til stor varmeutvikling og julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten kan ta fyr. Husk derfor å skru av lyslenker før du legger deg.

Vær beredt på kjøkkenet

Det er høy aktivitet på kjøkkenet i jula. Gå aldri fra komfyren mens du lager mat. Tørrkoking og overoppheting er den vanligste enkeltårsaken til boligbrann. Har du en komfyrvakt kuttes strømmen automatisk hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren.

Les også: Dette bør du vite om komfyrvakt.

Et billig og enkelt tiltak er å rengjøre filteret i kjøkkenvifta før julestria braker løs. Filtre som er tette av fett og gammelt smuss tar raskere fyr og gjør det lettere for flammene å spre seg.

Skal du koke smulteringer bør du ha et lokk i nærheten, slik at du raskt kan kvele flammene hvis smulten tar fyr. Baker du mye med smult bør du ha en spesialslukker tilgjengelig.

Teksten er i sin helhet fra sikkerhverdag.no.
På denne siden kan du lese mer om blant annet hvorfor du bør skru av lyslenker før du legger deg.

Les mer generelt om brannsikkerhet i hjemmet her på våre nettsider, www.abbr.no/brannsikkerhet