Det er viktig å påse at alle boenheter har fungerende røykvarsler og manuelt slokkeutstyr. Det bør også være brannvarslingsanlegg i trapperom og kjellerområder.
Det er krav om at hver boenhet skal ha montert minst én røykvarsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når alle dører er lukket. Med oppholdsrom i én del av huset, og soverom i en annen del, kan det være at du må ha enda flere røykvarslere i boligen. Det må ikke være mer enn én dør mellom røykvarsler og soverom/oppholdsrom for å være sikker på at varslersignalet høres tydelig.
Beboere i bygninger med flere boenheter bør bli varslet dersom det begynner å brenne i for eksempel korridorer, trapperom og kjellerområder eller hos naboen. I bygninger med større loft og kjeller kan det være fornuftig å installere brannalarmanlegg med røykdetektor. Felles brannalarmanlegg må være pålitelige også med tanke på å unngå unødige alarmer.
Det er krav om at hver boenhet skal ha manuelt slokkeutstyr som kan benyttes i alle rom i boligen. Dette kan enten være en godkjent husbrannslange eller et håndslokkeapparat. Håndslokkeapparatet må minst tilfredsstille effektivitetsklasse 21A. Hvis man har husbrannslange, må man passe på at den er lang nok til å nå inn i alle rom i boligen.
Det må vurderes om det er behov for å plassere ut slokkeutstyr i fellesarealer. Fordi det ofte er lagret mye brennbart materiale i bodområdene i kjelleren og på loftet, vil det være riktig å plassere ut slokkeutstyr i slike områder. Også i vaskerom, tørkerom, og i andre tekniske rom bør det utplasseres slokkeutstyr. I fyrrom er det krav om slokkeutstyr.
Innenfor boenheten er det beboerens ansvar å sørge for det jevnlige vedlikeholdet og tilsyn med slokkeutstyret. Eier må minne beboerne på deres ansvar for å at utstyret er til stede og at det er i orden. Det er eiers ansvar at slokkeutstyr kontrolleres og vedlikeholdes i samsvar med leverandørens retningslinjer. Det vil si kontroll hvert 5. år og service hver 10. år for pulverapparat. Eier bør med noen års mellomrom sørge for at kvalifisert fagpersonell kontrollerer håndslokkerne i boenhetene. Dermed sikrer man at slokkeutstyret er i tilfredsstillende stand. En slik kontroll kan gjerne omfatte røykvarslerne i boenhetene. Denne type kontroller anbefales gjennomført minst hvert 5. år. Brannvesenet er behjelpelig med informasjon i denne sammenheng.
Brannskiller skal sørge for at et eventuelt branntiløp ikke sprer seg videre i bygningen i løpet av en fastsatt tid, som vanligvis 30 eller 60 minutter. De vanligste årsakene til at brann og røyk sprer seg er at:
Gjennomføringer av kabler og rør ikke er tettet
Dører ikke er skikkelig lukket eller tettet
Det ikke er brukt godkjente materialer i vegger og dører
Spredning via ventilasjonskanaler i anlegg som ikke er i drift
Styret har ansvaret for å kontrollere om disse brannskillene må utbedres. Beboerne har ansvar for å melde fra til styret dersom de oppdager feil eller mangler ved brannsikringen.
Rømningsveiene skal være ryddige og fri for hindringer. Ellers vil det være vanskelig å komme seg ut. Brennbare materialer og gjenstander i rømningsveiene kan føre til at brannen og røyken vil kunne utvikles i rømningsveiene og spre seg raskt i bygningen.Hus at lagring i rømningsvei også er til hinder for brann- og ambulansepersonell.
Dører i rømningsveien skal som hovedregel slå ut i rømningsretningen. Dører fra de enkelte boenheter kan imidlertid slå mot rømningsretningen. Alle rømningsveier skal kunne åpnes fra innsiden uten nøkkel. Rømningsveiene bør også være godt opplyst og tydelig merket
Det er viktig å kartlegge brannvesenets tilgjengelighet til fasadene i boligområdet. De vanligste hindere er parkerte biler, trange passasjer og brøytekanter/snøhauger.
Din personlige integritet er viktig for oss. Vi bruker hovedsakelig cookies for statistikk og for å forbedre brukeropplevelsen.
Jeg aksepterer
Mer informasjon
Denne erklæringen gjelder for Asker og Bærum brann og redning IKS med tilhørende nettsider.
Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?
Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.
Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?
Vi bruker lokal lagring av data for å:
Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
Gi deg relevant og tilpasset innhold
Måle og analysere trafikken på nettsidene
For mer informasjon om vår personvernspolicy, se Personvern.
Både Asker og Bærum brann og redning IKS og våre underleverandører (for eksempel Idium AS som leverandører av denne nettsiden) lagrer data lokalt på din enhet. Eventuelle underleverandører er da underlagt databehandleravtaler og får ikke bruke dataene til annet enn å levere tjenesten vi har bestilt av dem. For mer info om hvordan Idium AS sine tjenester behandler persondata se her.