Vedfyring gir oss både hygge og varme, men det er viktig å tenke på at vi faktisk har et bål midt i stua.
Riktig vedfyring reduserer faren for brann samtidig som du reduserer vedmengden og klimagassene. Tørr ved og riktig fyring gir lite sot i ildsted og skorstein, og er mest miljøvennlig.
Fyringstips
- Bruk tørr ved! Max 20 % vanninnhold.
- Bruk mindre vedkubber, dette fører til høyere temperaturer og mer fullstendig forbrenning.
- Følg ovnens bruksanvisning for riktig vedmengde og tilførsel av forbrenningsluft (trekk).
- Bruk gjerne opptenningsbriketter. Da får du raskere fyr, og dermed mindre sot.
- Ikke bruk parafin, bensin eller annen brannfarlig væske til opptenning. Dette kan medføre eksplosjon.
- Plasser veden liggende i ovnen eller peisen, ikke stående. Da utnyttes brennverdien bedre.
- Tenn på ovenifra og ned.
- Pass på at spjeldet er åpent og at ovnen får nok forbrenningsluft.
- Når det er god varme i ovnen kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer. (se bruksanvisning for nye ovner/peiser)
- La veden brenne helt ut til det bare er en haug med glør igjen før du legger i ny ved. Husk å regulere opp trekken igjen så veden tar godt fyr.
- Vær våken og tilstede når du bruker ildstedet.
- Ikke fyll ovnen med ved og sett ned trekken før du legger deg eller når du forlater boligen. Det øker faren for pipebrann og utslipp av partikler.
- Brenn kun brensel som er egnet for ildstedet.
- Ovnen må ikke tømmes for aske mindre enn 24 timer etter at den har vært i bruk. Asken må plasseres i en ubrennbar beholder.
- Husk service av fagfolk for ovner med parafin/olje og gass som brensel.
- Et rent ildsted gir bedre varme. Fei ovnen regelmessig.
Usikker på hvordan det ser ut når du fyrer riktig? Se denne filmen for veiledning: