FNs eldredag – ta en prat om brannsikkerhet!

1. oktober er det FNs eldredag. Vi oppfordrer alle til å ta en prat med sine foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre om brannsikkerhet. Her er seks gode tips til hva dere kan prate om.

Bestemor og bestefar har opp mot fem ganger så høy risiko for å omkomme i brann. Her er seks tips til hva du bør prate med dem om slik at det ikke begynner å brenne.

 1. Pass på komfyren
  Det er fort gjort å glemme eller sovne fra en kjele på kokeplaten. Snakk om viktigheten av å være til stede når man lager mat. Sjekk også om det er installert komfyrvakt. En komfyrvakt kutter strømmen til komfyren dersom en plate blir for varm.

  Flammer som treffer en kjøkkenvifte full av fett sprer seg enda raskere. Det kan være en idé at familie og pårørende bytter på å sjekke kjøkkenvifta og rengjøre denne ved behov.

 2. Pass opp for sigarettglør
  Glør fra sigaretter utgjør en stor brannrisiko. Hvis noen eldre du kjenner røyker, spør hvor og når de røyker når de er hjemme. Kanskje er det tiltak som kan gjøre brannfaren mindre? Eksempelvis er det stor forskjell på risikoen ved å røyke utendørs og det å røyke på sengen. Et brannteppe kan også bidra til å redusere risikoen for brannutvikling som følge av røyking.
 3. Lytt etter røykvarsleren
  Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide. Sørg for at boligen har røykvarslere som fungerer. Sjekk at bestemor kan høre varslingen – også fra soverommet. Husk også å teste røykvarsleren en gang i måneden, og bytt batteri en gang i året. Dersom bestemor ikke hører røykvarsleren, hør med Hjelpemiddelsentralen om muligheter for å låne utstyr, som for eksempel røykvarsler med lys eller vibrering.

  Ta også en prat om hvordan hun skal redde seg ut hvis røykvarsleren hyler. Sørg for at rømningsveiene ikke er blokkert av møbler, tepper eller andre hindre.

 4. Prøveløft slokkeutstyret
  Hva gjør man når man oppdager en brann? Det kan det være lurt å ha tenkt og snakket igjennom. Sørg for at boligen har slokkeutstyr som beboeren klarer å bruke. Alle boliger skal ha slokkeutstyr i form av husbrannslange eller brannslokkeapparat. Hvis brannslokkingsapparatet er for tungt, kan det være lurt å ha et brannteppe eller slokkespray i tillegg. Husk likevel at det viktigste er å redde seg ut i tide.
 5. Unngå åpen flamme
  Fremdeles brukes lysmansjetter og dekorasjoner sammen med stearinlys, men det skal ikke så mye til før det tar fyr. Snakk om farene ved bruk av levende lys, spesielt sammen med andre brannfarlige materialer. Det finnes flere mer brannsikre alternativer til levende lys, for eksempel batteridrevne bordlys.
 6. Sjekk elektriske produkter
  Elektriske produkter kan være brannfarlige hvis de brukes feil. Sjekk med bestemor at hun ikke dekker til panelovner og stråleovner. Apparater som bruker mye strøm (over 1000 watt) skal ikke kobles til med skjøteledning. Det kan gi overbelastning på skjøteledningen, som blir for varm og kan starte en brann.

Kilde: Norsk Brannvernforening/DSB (sikkerhverdag)

Les mer om brannsikkerheten for eldre på www.sikkerhverdag.no