Komfyrbrann – det kan skje alle

Komfyrbranner er en vanlig brannårsak, og det skjer alle. Kanskje sitter du selv på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet.

Litt uoppmerksomhet er alt som skal til. Det kan fort gå fra matos til farlige branngasser, og i verste fall kan det oppstå brann. Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos elektronikkbutikker, kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

Husk at komfyrvakten skal være FG-godkjent

Det finnes komfyrvakter som varsler, men ikke kobler ut. Disse produktene er ikke godkjent.
Er du usikker på om komfyrvakten du har er godkjent? Eller du skal kjøpe deg ny komfyrvakt, eller for første gang? – Sjekk om den er FG-godkjent her www.fgsikring.no/brann/komfyrvakt/fg

Mer informasjon og svar på spørsmål

På våre nettsider www.abbr.no/komfyrvakt finner du svar på mange spørsmål du kanskje har om komfyrvakten.

Å spre kunnskap om komfyrvakt for å begrense antall komfyrbranner er et viktig satsningsområde for oss i Asker og Bærum brann og redning. Vennligst ta kontakt med oss dersom du har spørsmål om informasjonen gitt på båre nettsider eller om du har andre spørsmål, forebyggende@abbr.no

Nasjonal komfyrvaktkampanje

Onsdag 10. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper.

Grunnet Covid-19 og hensyn til smittevern møter ikke vi i Asker og Bærum brann og redning innbyggerne ute i gatene og med stands i Asker og Bærum. Derimot kan du se oppslag og få informasjonsbrosjyre om komfyrvakt på disse stedene i Asker:

– Innbyggertorgene: Asker, Borgen, Slemmestad, Spikkestad, Sætre og Tofte
– Alle helsestasjonene i Asker kommune

Feierne i begge kommuner vil også dele ut informasjon der de gjør besøk, samt at de kan svare på dine spørsmål.

Informasjon om komfyrvakt på andre språk/Information about stove guards:

Read more: https://www.dsb.no/menyartikler/kampanjer/kampanjemateriell-komfyrvaktkampanjen/