I Norge har vi ild- og bålforbud fra 15. april til 15. september. Bålforbudet er et generelt forbud mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark. Bål og grilling på grillinnretninger (inkludert bålpanne) og utepeiser i egen hage er fremdeles lov.
Hva innebærer det generelle bålforbudet for deg?
Dine handlinger, ditt ansvar, alltid uansett
Du kan benytte tilrettelagte grill- og bålplasser
Du kan grille i strandsonen som ligger med god avstand fra vegetasjon
Du kan benytte bålpanne og utepeiser i egen hage, eller der hvor det er tilrettelagt for dette i fellesarealer i sameier og borettslag
Du kan benytte stormkjøkken, primus og annet utstyr på tur i marka
Følg alltid de rådene som gis, i forbindelse med skogbrannfaren der du er
Hvis du selv starter eller kommer over en begynnende skogbrann må du; raskt varsle 110, starte slokking om mulig, og bidra med informasjon til våre mannskaper
Hva ønsker vi at du UNNGÅR å gjøre?
Benytte grill eller åpen ild dersom du er i tvil om det er trygt
Tenne bål på andre steder enn tilrettelagte bålplasser
Tenne bål på tilrettelagte bålplasser når det blåser eller forholdene er svært tørre lokalt.
Bruke engangsgrill og åpen ild når du er beruset
Kaste sigarettsneipen i skogkanten når du er på tur
Kaste sigarettsneipen i blomsterkasser og potter på balkonger, terrasser og gateplan
Du er alltid selv ansvarlig for å opptre forsvarlig, og på en slik måte at brann ikke oppstår. Dette gjelder alle, hele tiden og overalt. Det er altså du selv som må vurdere faren ved å tenne ild. Kravet om aktsomhet gjelder hele året, også utenom perioden for bålforbud. Ved uaktsom handling kan du risikere bøter eller fengsel, i tillegg til den potensielle skaden du utsetter omgivelsene for. Er du usikker på du kan tenne opp ild/fyre opp bål, la heller være.
Du finner mer informasjon ved å trykke på +-tegnet.
Om våren og sommeren blir det gjerne tørt. Da øker faren for skog- gress- og lyngbrann. Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken. Bålforbudet i perioden 15.april – 15.september er et generelt forbud mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark.
Utmark er all udyrket mark, som skog, fjell og strandområder, inkludert øyene.
Unntak fra bålforbudet:
Bål og grilling på grillinnretninger, bålpanner og utepeiser og liknende i direkte tilknytning til egen bolig/egen hage er lov
Du har lov til å grille på tilrettelagte grill- og bålplasser
Bruk av grillinnretninger på samlingsplasser og fellesområder er lov
Sankthansbål er lov (les mer lenger ned)
Stormkjøkken/gassbluss kan benyttes i de tilfeller hvor det åpenbart ikke er fare for at det kan oppstå brann
Du har også lov til å gjøre opp ild/tenne bål, f.eks et lite kaffebål, dersom det helt åpenbart ikke kan begynne å brenne. Med åpenbart menes at det for eksempel ligger mye snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid. Husk at gnister kan også starte brann.
Husk at du er alltid selv ansvarlig for å opptre forsvarlig, og på en slik måte at brann ikke oppstår. Dette gjelder alle, hele tiden og overalt. Det er altså du selv som må vurdere faren ved å tenne ild. Kravet om aktsomhet gjelder hele året, også utenom perioden for bålforbud. Ved uaktsom handling kan du risikere bøter eller fengsel, i tillegg til den potensielle skaden du utsetter omgivelsene for. Er du usikker på du kan tenne opp ild/fyre opp bål, la heller være.
Selv om det er bålforbud er det fortsatt mulig å grille. Du kan grille så lenge du ikke utsetter andre for røykforurensning og det åpenbart ikke er fare for brann.
Du har lov til å grille på tilrettelagte grill- og bålplasser
Bruk av grillinnretninger på samlingsplasser og fellesområder er lov
Bål og grilling på grillinnretninger og utepeiser og liknende i direkte tilknytning til egen bolig er lov
Før du fyrer opp grillen bør du sjekke om det er regler eller bestemmelser, for eksempel fra grunneier, borettslag og sameier, skilt eller lignende, som sier noe om hva som er lov å gjøre.
Hva med engangsgrill?
Du kan bruke engangsgrill i perioden 15. april til 15. september, bortsett fra i skog og utmark.
Dette må du passe på:
Sett grillen på et brannsikkert underlag. Sett aldri grillen rett på bakken.
Sikre god avstand til annet brennbart materiale.
Hold oppsyn med grillen til enhver tid.
Slokk grillen med rikelig med vann.
Kast grillen i egnet grillcontainer, og ikke i en avfallsbeholder. En engangsgrill kan inneholde glør og varme i opptil 24 timer etter bruk, selv om du har forsøkt å slokke den med vann.
Du er selv ansvarlig for å vurdere om det er forsvarlig å bruke engangsgrill.
Vi oppfordrer deg til å bruke de faste grillene som finnes på f.eks strendene, fremfor engangsgrill. Disse grillene er bedre, mindre brannfarlige og mindre forsøplende.
NB! Ved høy skogbrannfare vil det være så tørt at brannvesenet anser det som grovt uaktsomt å gjøre opp ild, inkludert engangsgrill.
Normalt kan stormkjøkken/gassbluss benyttes i de tilfeller hvor det åpenbart ikke er fare for at det kan oppstå brann, også i perioden mellom 15. april og 15. september. Med gassbluss har du en helt annen måte å kontrollere flammen på, og det er en tryggere måte å lage mat på. Du må sørge for å ha et stødig underlag og forsikre deg om at det ikke kan begynne å brenne hvis det velter. Du er selv ansvarlig for å vurdere om det er forsvarlig å bruke primus og kokeapparater.
NB! Ved høy skogbrannfare vil det være så tørt at brannvesenet anser det som grovt uaktsomt å gjøre opp ild, inkludert primus/stormkjøkken.
Her finner du en oversikt over kommunale tilrettelagte grill- og bålplasser i Asker og Bærum samt hva du må tenke på dersom du ønsker å lage en ny bålplass.
Tilrettelagte kommunale bålplasser i Bærum I Bærum finnes det noen tilrettelagte bål- og grillplasser i Bærumsmarka som kan benyttes hele året, også i perioden 15. april – 15. september. Bålplassene kan brukes uten å søke tillatelse. NB! Bålplassene tillates ikke brukt dersom det er varslet høy skogbrannfare og stenging av kommunalt tilrettelagte bålplasser.
Tilrettelagte kommunale grillplasser i Asker I Asker finnes det kommunalt tilrettelagte grillplasser/griller, men det finnes ingen kommunalt tilrettelagte bålplasser.
Andre bålplasser Det finnes også flere bålplasser i våre kommuner som tilsynelatende er trygge å bruke hele året.
For at en tilrettelagt bålplass skal være lov å bruke i bålforbudsperioden, skal det i umiddelbar nærhet finnes ordensregler for bruk av fast bålplass og branninstruks.
Det må også være muligheter for slokking. For eksempel sisterne for oppsamlet av regnvann, myr med torvmose, sand, slukkeapparat eller lignende.
Hvis ordensregler, branninstruks og mulighet for slokking ikke finnes, skal den ikke brukes i perioden 15. april – 15. september.
Ved høy skogbrannfare vil det være så tørt at brannvesenet anser det som grovt uaktsomt å gjøre opp ild (grilling/bål) i skog og utmark. Dette inkluderer også bruk av engangsgrill og primus/stormkjøkken.
En god huskeregel, i tillegg til å bruke sunn fornuft, er alltid å sjekke skogbrannindeksen på yr.no før du skal på tur. Dersom du opptrer uaktsomt kan du straffes med bot og i ytterste konsekvens straffes med fengsel.
Tidlig på våren bruker vi også eget varsel for gress- og lyngbrann
Stengte bålplasser Hvis skogbrannfaren er høy kan kommunen stenge sine kommunale tilrettelagte grill- og bålplassene for å unngå skogbrann.
I Asker og Bærum er det lov å brenne Sankthansbål dersom forholdene tillater det og så lenge du tar forholdsregler.
Sankthansbål har lange tradisjoner i Norge og er forbundet med gode og hyggelige minner. Kommuneoverlegene i Asker og Bærum er av den oppfatning at hygge og glede er helsefremmende, og gir derfor dispensasjon fra det generelle bålforbudet når det gjelder Sankthansbål den 23. juni.
Før du planlegger Sankthansbål, må grunneiers tillatelse innhentes. Husk at du er alltid ansvarlig når du tenner ild, uansett hvor og når, dette gjelder også Sankthansbål.
Tips til trygg bålbrenning
Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
Det er alltid den som tenner bålet som har ansvaret for brannsikkerheten.
Det skal være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig. Ved sjø eller vann kan bøtter benyttes.
Bruk tørre trematerialer. Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel og miljøfarlige stoffer.
Før du forlater bålet skal det være helt slokket
Hvis skogbrannfaren er høy kan kommunen og brann- og redningsvesenet forby all bruk av bål og ild, inkludert Sankthansbål, ved lokal forskrift.
Det er ulike regler i Asker og Bærum når det gjelder avfall- og bråtebrenning. Hensikten med lovverket er først og fremst å forhindre forurensing og helseproblemer.
Asker kommune
I Asker kommune er det tillatt med avfalls- og bråtebrenning innenfor noen gitte rammer.
Lokale regler og forskrifter gjelder i tillegg til det generelle aktsomhetskravet. Du er alltid ansvarlig når du tenner ild, uansett hvor du er og når på året det er.
Spørsmål kan rettes til miljørettet helsevern i Asker kommune:
Lokale regler og forskrifter gjelder i tillegg til det generelle aktsomhetskravet. Hensikten med forskriften er først og fremst å forhindre forurensing og helseproblemer. Det åpnes for å søke om annen bålbrenning enn hva forbudet gjelder, søknaden behandles ikke av hensyn til brannfare men av hensyn til helse og forurensning.
Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken. Se vår film om hvordan unngå skogbrann og hvordan slokke en påbegynt skogbrann.
Varsle raskt Alle branner må varsles så raskt som mulig til nødnummer 110. Fortell hvem du er, gi beskjed om hvordan du kan kontaktes. Tydelig stedsangivelse er viktig å gi, og møt gjerne brannvesenet for å vise vei fram til brannstedet.
I startfasen kan de fleste skogbranner slokkes med enkle midler. Mens du venter på hjelp kan du starte slokkearbeidet selv, men ikke ta noen sjanser. Skogbrannslokking er farlig arbeid. Kom deg ut av området før flammene omringer deg.
Slik slokker du skogbrann
Er det vann og bøtter tilgjengelig, er det bare å pøse på.
Brekk eller hogg et lite løvtre på cirka to meter.
Fjern kvister nedenfra til du sitter igjen med en dusk i toppen.
Ikke slå, men prøv å børste flammene tilbake.
Du kan også bruke sand eller tepper for å forsøke å kvele flammene.
Husk bålforbudet! For å unngå å starte en skogbrann selv: Husk at det ikke er lov med åpen ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september
Se vår film om hvordan unngå skogbrann og hvordan slokke en påbegynt skogbrann.
I landskapsområder og naturvernområder gjelder egne regler for aktsomhet og bålbrenning.
I disse verneområdene er det krav om vise ekstra aktsomhet for å ikke skade eller endre landskapet slik det er i dag. Dette betyr blant annet at det ikke er anledning til å tenne bål i det hele tatt, selv mellom perioden 16.september -14.april.
Dette gjelder blant annet Kolsåsstupene naturreservat (inkludert Kolsåstoppen) og Kolsås Dælivann.
Lover og forskrifter regulerer hvor man kan tenne bål, når man gjøre det og hva man kan brenne. Dette er av hensyn til helse, miljø og faren for skogbrann. Dette må du tenke på før du tenner bål. Husk at du alltid er ansvarlig når du tenner ild, uansett hvor du er og når på året det er:
Før du brenner bål
Ta hensyn til reglene om bålforbud, skogbrannfare og vindforhold.
Grunneiers tillatelse må innhentes (gjelder ikke kaffe-/pølsebål)
Det skal være en ansvarlig person for bålet.
Slukkeutstyr må finnes på stedet. Ved sjø eller vann kan bøtter benyttes.
Bruk bare tørre trematerialer. Miljøfarlige stoffer skal ikke brennes.
Tips til trygg bålbrenning
Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.
NB! Husk at det i det generelle bålforbudet i perioden 15.april – 15.september er et generelt forbud mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark.
Skyteklubber oppfordres til å tilrettelegge sin drift etter forholdene. Særlig fokus på brannsikkerhet anbefales ved arrangementer med tanke på røyking, skyting og åpen ild.
Det er opp til skyteklubbene selv å gjøre tiltak i forhold til skyting og skogbrannfare, fordi de selv kjenner konsekvenser av diverse ammunisjon. Brannvesenet følger skogbrannindeksen på www.yr.no og vil varsle skyteklubbene direkte per e-post ved høy skogbrannfare.
Noen anbefalinger til generell sikkerhet:
Ammunisjonen som benyttes skal ikke kunne avgi gnist i møte med stein eller andre flater.
Det bør være vann tilgjengelig for hurtig å kunne gjøre en slokkeinnsats i området rundt vollene/skyteskivene.
Instruktører og deltagere må være kjent med tiltakene som følger av skogbrannfaren. Bevisstgjøring omkring tiltak må gis deltagerne ved oppmøte.
Vollene bør overvåkes i én time i etterkant av at siste skudd er avfyrt.
Grunneier må informeres og gi sitt samtykke.
Brannvesenet varsles umiddelbart på tlf 110 ved eventuell antennelse av vegetasjon
Ved stevner og lignende bes det spesielt tas hensyn til røyking og annen aktivitet som kan forårsake skogbrann.
Vi minner om at den enkelte klubb er ansvarlig for:
å vurdere forholdene fortløpende og innføre egne restriksjoner/forbud etter behov
all aktivitet og eventuelle konsekvenser som følge av dette
Campfires and barbecuing are pleasant out in the open and in your own garden. Here you can see how and when you can barbecue and light campfires, and which precautions you should take. You will find information in English, Polish, German, Spanish, Lithuanian and Dutch.
N.B. We have a general ban on fires from 15 April to 15 September, where it is prohibited to light campfires and barbecues in or close to forests and other outlying areas.
Your privacy is important to us that's why we mainly use cookies for statistical purposes and to improve user experience.
I approve
More information
This declaration applies to Asker og Bærum brann og redning IKS with associated websites.
What is a cookie and local storage of data?
When you visit our website different types of data is stored locally on your unit via your browser. This data could e.g. include user settings, information about how you surfed our website, which browser you used, and which ads that were shown.This type of “locally stored data” could be used to customize content and functions of services for you, thereby contributing to a better and more meaningful visit.Cookies do not contain directly identifiable data about you (such as name, address, telephone number etc.), instead the information regards your browser and the activity through it.
What do we use cookies and locally stored data for?
We use locally stored data to:
Deliver and customize our services to the unit and browser you use
Give you relevant and customized content
Measure and analyse traffic on the pages
For more information on our privacy policy see Privacy Policy.
Both Asker og Bærum brann og redning IKS and our subcontractors (e.g. Idium AS as supplier of this website) stores data locally on your unit. Eventual subcontractors are subject to the data processing agreement and can not use data for anything other than delivering the service we have ordered from them. For more information on how Idium AS treat personal data see here.