Før du kjøper fyrverkeri

Visste du at det er 18-årsgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri, og at det er ulovlig å ta med seg fyrverkeri fra utlandet?

Følg aldersgrensen

Aldersgrensen for å kjøpe og bruke fyrverkeri er 18 år. For små stjerneskudd er aldergrensen 12 år. Barn må aldri bruke stjerneskudd uten at voksne passer på. Sjekk alltid merkingen på produktet og følg aldergrensen som står der.

Kjøp trygt

Det er bare butikker og forhandlere med tillatelse fra kommunen, ved brannvesenet, som har lov til å selge fyrverkeri. Salg av fyrverkeri til forbruker kan bare skje over disk i tidsrommet 27. til 31. desember. Er du i tvil om alt er i orden der du skal handle, bør du kreve å få se tillatelsen. Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller ta med fyrverkeri fra utlandet. Gjør du det, kan du bli straffeforfulgt.

Ulovlig fyrverkeri

Privatpersoner har ikke lov til å bruke pinneraketter. Det er heller ikke lov til å selge pinneraketter til privatpersoner. Fyrverkeri som ligner på leker, for eksempel små tanks, er også forbudt å selge og skal ikke finnes på utsalgsstedene. Kinaputter er også forbudt.

Kjøp beskyttelsesbriller

For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.

Kilde: www.sikkerhverdag.no