Visste du at kjøp av fyrverkeri for mindreårige er straffbart, og at det er ulovlig å ta med seg fyrverkeri fra utlandet?

Følg aldersgrensen

Aldersgrensen for å kjøpe og bruke fyrverkeri er generelt 18 år. For mindre fyrverkeri er aldergrensen 12 år. Spør forhandleren om du er usikkert. Barn og ungdommer må aldri bruke fyrverkeriartikler, uten at voksne passer på. Sjekk alltid merkingen på produktet og følg aldergrensen som står der.

Ikke gi fyrverkeri til barn og ungdommer

Fyrverkeri er eksplosiver og selv små mengder er nok til å gi livsvarige skader. Mange barn og ungdommer leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen finner og skader seg på det du har latt ligge igjen.

Under oppskyting av fyrverkeri er det ditt ansvar som voksen at barn og unge holder trygg avstand. Det er ikke bare uforsvarlig, men også forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige.

Kjøp trygt

Det er bare butikker og forhandlere med tillatelse fra kommunen, ved brannvesenet, som har lov til å selge fyrverkeri. Salg av fyrverkeri til forbruker kan bare skje over disk i tidsrommet 27. til 31. desember. Er du i tvil om alt er i orden der du skal handle, bør du kreve å få se tillatelsen. Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller ta med fyrverkeri fra utlandet. Gjør du det, kan du bli straffeforfulgt.

Ulovlig fyrverkeri

Privatpersoner har ikke lov til å bruke pinneraketter. Det er heller ikke lov til å selge pinneraketter til privatpersoner. Fyrverkeri som ligner på leker, for eksempel små tanks, er også forbudt å selge og skal ikke finnes på utsalgsstedene. Kinaputter er også forbudt.